SZAFRAN w nitkach - przyprawa do dań orientalnych
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
SZAFRAN w nitkach 1g
Najdroższa wagowo przyprawa świata!
Exkluzywa przyprawa wykorzystywana do dań orientalnych. Często dodawana do przyrządzania Paeli. Pasuje do wszelkich dań z ryżu.
Szafranu używa się także do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast.
Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.
Szafran jest wykorzystywany od ponad 5000 lat jako część składowa przypraw, kosmetyków, leków i pigmentów koloryzujących.
Sumerowie i starożytni Grecy (szafran pochodzi prawdopodobnie z Krety) zaczęli ją otrzymywać z wysuszonych znamion słupka kwiatu szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus). Potrzeba aż 150 tys. znamion tych kwiatów, by uzyskać 1 kg przyprawy. Poza tym szafran jest zbierany i przetwarzany ręcznie, co jest niezwykle pracochłonne. To wszytsko składa się na jego cenę końcową.
Zastosowanie szafranu w kuchni
Szafran charakteryzuje się intensywnym smakiem, który jest określany jako korzenny, gorzki, lekko ostry, piżmowy. Aby wydobyć jego głębię, przed użyciem szafranu zaleca się go namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (może być również mleko lub zupa) i dodać do potrawy pod koniec gotowania. Już dwa znamiona (nitki) wystarczą, aby nadać potrawie intensywnego aromatu i ją zabarwić. Szafran powinien być stosowany w niewielkich ilościach, gdyż w większej dawce powoduje, że potrawa jest gorzka.
Masa netto: 1 g
Kraj pochodzenia: Iran
Informacja o alergenach –W zakładzie pakowane są również: migdały,
produktyzawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich
starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.