SEZAM ziarno PREMIUM 1 kg źródło: Magnezu, Cynku
towar niedostępny
Opis
SEZAM ZIARNO KLASY PREMIUM 1kg
Naturalny - bez konserwantów
Sezam często jest stosowany w kuchni. Ziarna można spożywać na surowo lub delikatnie uprażone. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do sałatki czy zapiekanki makaronowej lub warzywnej. Wiele osób dodaje sezam do panierki do kotletów. Sezam jest również składnikiem wielu gotowych produktów, w tym oczywiście lubianych sezamków oraz paluszków. Coraz bardziej popularna jest pasta sezamowa – Tahini.
Składniki
Ziarna sezamu
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sezam jest naturalnym źródłem:
> Fosforu –pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2504 kJ / 598 kcal |
1252 kJ / 299 kcal |
15 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
51 g 6,9 g |
25,5 g 2,5 g |
36 % 13 % |
Węglowodany - w tym cukry |
4,2 g 0 g |
2,1 g 0 g |
< 1 % 0 % |
Błonnik |
12 g |
6 g |
- |
Białko |
26 g |
13 g |
26 % |
Sól** |
0,03 g |
0,02 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
W porcji 50 g |
% RWS W 100 G |
Fosfor |
775 mg |
388 mg |
111 % |
Magnez |
377 mg |
189 mg |
101 % |
Cynk |
2,79 mg |
1,4 mg |
28 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Kraj pochodzenia: Indie