PESTKI DYNI ŁUSKANE 500g naturalne świeże Polskie
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
PESTKI DYNI ŁUSZCZONE 500g
Naturalne, świeże, bez konserwantów, bez skorupki
Produkt z Polski
Dynia jest źródłem błonnika pokarmowego oraz białka. W kuchni znalazła zastosowanie jako przekąska, dodatek do musli, płatków śniadaniowych, pieczywa, ciast, sałatek warzywnych lub jako posypka do mięsa.
Dynia jest naturalnym żródłem:
Tiaminy (Wit.B1)- która wspomaga prawidłową pracę serca
Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Żelaza - pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Potasu - który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2444 kJ / 589 kcal |
1222 kJ / 293 kcal |
15 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
45,8 g 8,48 g |
22,9 g 4,24 g |
33 % 21 % |
Węglowodany - w tym cukry |
12,7 g 11,3 g |
6,35 g 5,65 g |
2 % 6 % |
Błonnik |
5,3 g |
2,65 g |
- |
Białko |
28,9 g |
14,45 g |
29 % |
Sól** |
0,05 g |
0,025 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 100 g |
Magnez |
540 mg |
270 mg |
144 % |
Żelazo |
15 mg |
7,5 mg |
107 % |
Cynk |
7,5 mg |
3,8 mg |
75 % |
Możliwe naturalne odchylenia.**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)