PESTKI DYNI ŁUSKANE 1kg naturalne świeże Polskie
towar niedostępny
Opis
PESTKI DYNI ŁUSZCZONE 1kg
Naturalne, świeże, bez konserwantów, bez skorupki
Produkt z Polski
Dynia łuszczona – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków.
W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.
Dynia zawiera wiele cennych składników żywieniowych, a jej pestki naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pestki dyni są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To przekąska małokaloryczna, bogata w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. W ich skład wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.
Dynia jest naturalnym żródłem:
Tiaminy (Wit.B1)- która wspomaga prawidłową pracę serca
Magnezu- który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużęnia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
Cynku- pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Żelaza- pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Fosforu- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Potasu- który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2327 kJ/556 kcal |
1164 kJ/278 kcal |
14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
45,8 g
8,5 g |
22,9 g
4,3 g |
33%
22% |
Węglowodany - w tym cukry |
18 g 1,1g |
9 g 0,6 g |
3% 1% |
Błonnik |
5,3 g |
2,7 g |
- |
Białko |
24,5 g |
12,3 g |
25% |
Sól |
0,05 g |
<0,01 g |
<1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100g |
W porcji 50 g |
Tiamina (Wit. B1) |
0,21 mg |
19 % |
0,11 mg |
Ryboflawina |
0,32 mg |
23 % |
0,16 mg |
Witamina E |
26 mg |
216 % |
13 mg |
Potas |
810 mg |
41 % |
405 mg |
Fosfor |
1170 mg |
146 % |
585 mg |
Cynk |
7,5 mg |
75 % |
3,8 mg |
Magnez |
540 mg |
144 % |
270 mg |
Mangan |
1 mg |
50 % |
0,5 mg |
Żelazo |
15 mg |
107 % |
7,5 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)