Producenci

PESTKI DYNI ŁUSKANE 1kg naturalne świeże Polskie

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 33,50 zł 33.50
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

PESTKI DYNI ŁUSZCZONE 1kg

Naturalne, świeże, bez konserwantów, bez skorupki

Produkt z Polski

 

Dynia łuszczona  – rodzaj roślin jednorocznych  z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. 
W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.

Dynia zawiera wiele cennych składników żywieniowych, a jej pestki naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pestki dyni są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. To przekąska małokaloryczna, bogata w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B. W ich skład wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.


Dynia jest naturalnym żródłem:

Tiaminy (Wit.B1)- która wspomaga prawidłową pracę serca
Magnezu- który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużęnia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego
Cynku- pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Żelaza- pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Fosforu- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Potasu- który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego


Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa

 

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2327 kJ/556 kcal

1164 kJ/278 kcal

14%

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

45,8 g

 

8,5 g

22,9 g

 

4,3 g

33%

 

22%

Węglowodany

- w tym cukry

18 g

1,1g

9 g

0,6 g

3%

1%

Błonnik

5,3 g

2,7 g

-

Białko

24,5 g

12,3 g

25%

Sól

0,05 g

<0,01 g

<1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100g

W porcji 50 g

Tiamina (Wit. B1)

0,21 mg

19 %

0,11 mg

Ryboflawina

0,32 mg

23 %

0,16 mg

Witamina E

26 mg

216 %

13 mg

Potas

810 mg

41 %

405 mg

Fosfor

1170 mg

146 %

585 mg

Cynk

7,5 mg

75 %

3,8 mg

Magnez

540 mg

144 %

270 mg

Mangan

1 mg

50 %

0,5 mg

Żelazo

15 mg

107 %

7,5 mg

Możliwe naturalne odchylenia.**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl