PASTA ORZECHOWA 100% orzechów ziemnych bez konserwantów 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Pasta Orzechowa 500g
100% orzechów ziemnych
bez konserwantów, bez oleju palmowego, bez zbędnej chemii
W szklanym słoiczku!
Pasta jest zrobiona w 100% z orzechów ziemnych. Można do niej dać rozmaite dodatki:
- dowolny dobrej jakości olej aby postać była bardziej płynna lub
- zdrowy odpowiednik cukru (ksylitoll, erytrytol), aby zjeść na słodko lub
- sól, aby sporządzić danie na słono, np. omlet z masłem orzechowym, kanapka, dodatek do sałatki itp.
Pasta/masło jest bardzo syte i bardzo odżywcze, dzięki czemu daj dużo energii i uczuccie sytości.
Opis
PASTA ORZECHOWA 100% NATURALNA
Klasyk i obowiązkowy składnik amerykańskiego śniadania. Popularnością dorównuje nawet płatkom kukurydzianym i ziarnom popcornu. Trudno wyobrazić sobie bez niego kanapki dla dzieci i kruche ciasteczka. Pasta orzechowa, zwana do niedawna także masłem orzechowym, coraz częściej gości także na polskich stołach. Z czym, jak, i dlaczego warto ją jeść?
Spór o orzech
Pasta orzechowa to tak naprawdę rozdrobnione orzeszki ziemne - czyli nasiona orzachy podziemnej - o konsystencji gęstego kremu. Choć produkt ten nie wydaje się być zbyt odkrywczy - ot zmielone fistaszki - to wynalazł go amerykański lekarz John Harvey Kellogg w XIX wieku. Niektóre źródła podają, że na pomysł ucierania pasty z prażonych orzechów wpadli wcześniej Aztekowie, już w XII wieku. Według innych doniesień, twórcą tego przysmaku miał być botanik George Washington Carver, twórca aż 300 produktów z orzechów. Bez względu na to, czyje tak naprawdę jest to odkrycie, pewne jest, że odmieniło ono sposób przygotowywania śniadań w większości amerykańskich domów. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych pokochali pastę z fistaszków tak bardzo, że postanowili nawet obchodzić Narodowy Dzień Masła Orzechowego.
Smooth or crunchy?
Pastę orzechową można podzielić na gładką - czyli smooth - oraz chrupką, z kawałkami orzechów - czyli crunchy. Bez względu na konsystencję powinna być jednoskładnikowa - pozbawiona soli, cukru, uwodornionych olejów roślinnych i innych sztucznych dodatków. Dobrej jakości pasta rozwarstwia się. Oznacza to, że na jej powierzchni wytrąca się naturalny olej z orzechów, który wymaga wymieszania przed spożyciem.
Przez żołądek do… mózgu!
Pasta fistaszkowa to produkt z jednej strony uwielbiany, a z drugiej krytykowany za wysoką kaloryczność i przereklamowane walory prozdrowotne. Tak naprawdę każdy wyrób, którego podstawą są orzechy musi być kaloryczny, ponieważ same orzechy dostarczają sporo kilokalorii. Nie warto się tym jednak przejmować - pasta orzechowa, jedzona w rozsądnych ilościach, nie jest zagrożeniem dla sylwetki. Wręcz przeciwnie, dostarcza bardzo dużo białka, błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu, a także witamin z grupy B, A i E. Według badaczy orzechy nie tylko wpływają pozytywnie na figurę - chociażby dzięki niwelowaniu apetytu i budowaniu masy mięśniowej - ale także stanowią paliwo dla najważniejszego z ludzkich organów - mózgu.
Palce lizać!
Miłośnicy pasty orzechowej dodają ją do niemal wszystkiego - od pieczywa, owsianek i gofrów, przez naleśniki, ciasta i ciasteczka, aż po wytrawne potrawy kuchni orientalnej. Przeciwnicy z kolei najczęściej nie mogą przekonać się do tego przysmaku, ponieważ nie mają pojęcia z czym je jeść. Na początek warto dać szansę zwykłej kanapce - podana z warstwą masła orzechowego i słodką konfiturą lub bananami będzie smakować doskonale!
Składniki
100% Orzechy arachidowe prażone
100% naturalne
BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO
BEZ DODATKU SOLI I CUKRU
ZALETY WPROWADZENIA MASŁA ORZECHOWEGO DO CODZIENNEJ DIETY:
- Może stanowić alternatywę dla osób, które nie lubią spożywać orzechów w innej postaci. Masło orzechowe może być dobrym sposobem na to, by przemycić orzechy do jadłospisu. Zdarzają się osoby, które nie mogą przekonać się do jedzenia orzechów w całości natomiast lubią masło orzechowe. W takiej sytuacji masło orzechowe będzie dobrym sposobem na to, by nie rezygnować z cennych składników znajdujących się w orzechach.
- Może dodawać odpowiednią konsystencję. Masło orzechowe może dawać potrawom kremową konsystencję. Można to wykorzystać w gotowaniu owsianek lub dodawać do sosów.
- Dobry zamiennik masła czekoladowego dla dzieci. Masło orzechowe może być również alternatywą dla dzieci, które dotąd smarowały kanapki masłem czekoladowym z dodatkiem, m.in. oleju palmowego, cukru. Masło orzechowe o sprawdzonym składzie będzie dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do zmiany nawyków żywieniowych w sposób dla nich przyjemny.
- Dodatkowe kalorie dla niejadka. W związku z tym, że masło orzechowe jest kalorycznym produktem, może stanowić łatwe uzupełnienie kaloryczne w przypadku osób, które nie mają apetytu lub które chciałyby przytyć.
- Sportowcy cenią sobie masła orzechowe za to, że są one źródłem białka, w tym argininy, czyli aminokwasu, który stanowi ważny budulec mięśni, a także korzystnie wpływa na wytrzymałość fizyczną.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Dodatkowa informacja
Olej z orzechów na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Wartość odżywcza produktu
W 100 g W porcji 25 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna |
2403 kJ / 581 kcal |
600 kJ / 145 kcal |
7% |
Tłuszcz |
46 g |
11,5 g |
16% |
Węglowodany |
12 g |
3 g |
1% |
Białko |
17 g |
4,2 g |
8% |
Sól** |
0,04 g |
0,01 g |
< 1% |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.