Olej z CZARNUSZKI tłoczony na zimno 250 ml
towar niedostępny
Opis
Czarny kminek inaczej czarnuszka zwana też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako przyprawa. Jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze swych niezwykłych wartości. Nazywany złotem faraonów. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny.
Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej.
O jej cennych właściwościach można poczytać w licznych publikacjach w internecie.
Olej z czarnuszki uzyskany z najwyższej jakości nasion czarnuszki powstaje metodą tłoczenia na zimno.
Stanowi źródło kwasów tłuszczowych Omega-3.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 10 g ( 1 łyżka stołowa) |
%RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna |
3621 kJ/ 881 kcal |
362 kJ/88 kcal |
4 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone jednonienasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
100 g 14,7 g 21,2 g 58,3 g |
10 g 1,5 g 2,1 g 5,8 g |
14 % 7 % - - |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
- - |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
0 g |
0 g |
- |
Sól |
0 g |
0 g |
- |
Omega-3 |
0,2 g |
<0,1 g |
- |
Omega-6 |
58,1 g |
5,8 g |
- |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Opakowanie 250 ml zawiera około 25 sugerowanych porcji.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Składniki: olej z czarnuszki tłoczony na zimno.
Zastosowanie: Olej z czarnuszki doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.