Olej kokosowy EXTRA VERGIN Nierafinowany 900 ml
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Olej kokosowy EXTRA VERGIN 900 ml
Nierafinowany. Tłoczony na zimno.
Olej kokosowy to popularny na całym świecie tłuszcz spożywczy. Jego wyjątkowość wynika z zawartości średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) oraz wysokiej zawartości kwasu laurynowego.
Średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe są trawione w sposób oszczędzający wątrobę i trzustkę oraz nie mają tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej.
Kwas laurynowy, występujący w oleju kokosowym, jest również składnikiem mleka matki.
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję masła oraz kokosowy, biały kolor. Nie jełczeje tak łatwo jak inne oleje i może być przechowywany po otwarciu dłużej niż rok. Nie musi stać w lodówce.
Olej kokosowy nierafinowany, EXTRA VIRGIN idealnie nadaje się do :
- spożywania na zimno - dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych idealnie nadaje się do przyrządzania potraw na zimno. Jego delikatny aromat nadaje daniom egzotyczną nutę smaku.
- pieczenia - jest doskonałym zamiennikiem masła i margaryny w domowych wypiekach.
- gotowania - idealnie nadaje się do przyrządzania orientalnych potraw, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100g |
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
Tłuszcz |
więcej niż 98 % |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
93,5 % |
Kwas laurynowy |
50,2 % |
Kwas mirystynowy |
17,5 % |
Kwas palmitynowy |
7,8 % |
Kwas Stearynowy |
3 % |
Kwas Kaprylowy |
8,3 % |
Kwas Kaprynowy |
6,7 % |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
7 % |
Kwas oleinowy Omega - 9 |
4,8 % |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
2 % |
Kwas linolowy Omega - 6 |
2 % |
Białko |
0,3 % |
Błonnik pokarmowy |
<0,5 % |
Węglowodany |
< 0,1 % |
Kraj pochodzenia: Indonezja