
Olej kokosowy EXTRA VERGIN Nierafinowany 500 ml
towar niedostępny





Opis
Olej kokosowy EXTRA VERGIN 500 ml
Nierafinowany. Tłoczony na zimno.
Olej kokosowy to popularny na całym świecie tłuszcz spożywczy. Jego wyjątkowość wynika z zawartości średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) oraz wysokiej zawartości kwasu laurynowego.
Średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe są trawione w sposób oszczędzający wątrobę i trzustkę oraz nie mają tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej.
Kwas laurynowy, występujący w oleju kokosowym, jest również składnikiem mleka matki.
Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję masła oraz kokosowy, biały kolor. Nie jełczeje tak łatwo jak inne oleje i może być przechowywany po otwarciu dłużej niż rok. Nie musi stać w lodówce.
Olej kokosowy nierafinowany, EXTRA VIRGIN idealnie nadaje się do :
- spożywania na zimno - dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych idealnie nadaje się do przyrządzania potraw na zimno. Jego delikatny aromat nadaje daniom egzotyczną nutę smaku.
- pieczenia - jest doskonałym zamiennikiem masła i margaryny w domowych wypiekach.
- gotowania - idealnie nadaje się do przyrządzania orientalnych potraw, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100g |
Wartość energetyczna |
3700 kJ/ 900 kcal |
Tłuszcz |
więcej niż 98 % |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
93,5 % |
Kwas laurynowy |
50,2 % |
Kwas mirystynowy |
17,5 % |
Kwas palmitynowy |
7,8 % |
Kwas Stearynowy |
3 % |
Kwas Kaprylowy |
8,3 % |
Kwas Kaprynowy |
6,7 % |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
7 % |
Kwas oleinowy Omega - 9 |
4,8 % |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
2 % |
Kwas linolowy Omega - 6 |
2 % |
Białko |
0,3 % |
Błonnik pokarmowy |
<0,5 % |
Węglowodany |
< 0,1 % |
Kraj pochodzenia: Indonezja