
Olej LNIANY Zimnotłoczony 250 ml KWASY OMEGA-3
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
Olej LNIANY 500 ml
Kraj pochodzenia: Polska
Zimnotłoczony. Nierafinowany.
Charakteryzujący się dużą zawartością KWASÓW OMEGA-3.
Olej lniany to olej roślinny tłoczony na zimno z nasion lnu, czyli siemienia lnianego.
To naturalne źródło kwasów nienasyconych omega-3, omega-6 i omega-9.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Do czego można dodać olej lniany?
- należy pamiętać, aby spożywać olej lniany tylko za zimno;
- olej lniany najczęściej stosowany jest jako smaczny dodatek do sałatek, surówek i kasz;
- stosuje się go do przygotowania past, dressingó i sosów.to smaczny dodatek do sałatek, surówek, kasz.
Kropla omega-3
Największą wartością oleju z lnu jest wysoka zawartość kwasów z grupy omega-3, głównie kwasu α-linolenowego (ALA). To wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Stanowią jeden z najważniejszych budulców komórek, stwarzają barierę przed wieloma chorobami oraz wpływają na poprawienie funkcjonowania całego organizmu.
Z rybą i zamiast ryb
Dieta bogata w omega-3 przyczynia się do poprawy nastroju, zachowania młodości i witalności, a także utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu i prawidłowej pracy mózgu. Powinny o nią zadbać w szczególności kobiety w ciąży i dzieci, choć statystycznie w Polsce każdy z nas dostarcza organizmowi za mało omega-3. Największą przeszkodą jest ograniczona liczba zawierających je produktów oraz skłonność do szybkiego utleniania się, czyli utraty właściwości zdrowotnych. Kwasy te występują w rybach i owocach morza oraz niektórych gatunkach orzechów i tłuszczów roślinnych. Z tego względu wysokiej jakości olej lniany jest istotnym składnikiem diety wegetarian i wegan.
Jak wybrać olej lniany?
- Sugerując się tabelą wartości odżywczych. Dobry olej lniany jest produktem tłoczonym na zimno, nierafinowanym i przygotowywanym na świeżo. Należy przechowywać go w chłodzie i ciemnych, szklanych butelkach, ograniczających dostęp do światła. Zwykle im więcej kwasów omega-3 zawiera olej, tym krótszy jest jego termin przydatności do spożycia.
Wysokiej jakości olej lniany (zwany też często budwigowym) zawiera więcej niż 50% kwasu linolenowego – czyli omega-3 – około 15% kwasu linolowego – omega-6 – oraz niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ta zasada jest spełniona w niniejszym produkcie.
Lniany a budwigowy?
Budwigowym określa się olej lniany wysokolinolenowy. Ta szlachetna odmiana została tak nazwana na cześć niemieckiej biochemik – dr Budwig, która opracowała dietę opartą właśnie na przyjmowaniu kwasów omega-3 zawartych w oleju lnianym. Jej głównym założeniem było wspieranie w walce z nowotworami, chorobami serca i cukrzycą, dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów omega-3 i -6.
Zastosowanie - na chłodno
Olej lniany w trakcie obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości i nie powinien być wykorzystywany do smażenia potraw. Doskonale nadaje się jednak do przyrządzania dressingów. Każda sałatka wzbogacona o łyżkę lub dwie zyska głębszego smaku, stanie się bardziej odżywcza, a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej przyswajalne. Innym sposobem na wykorzystanie zimnotłoczonego oleju lnianego jest przygotowanie domowego majonezu lub dodanie niewielkiej ilości do twarożków czy koktajli. Tak podany olej stanie się atrakcyjny nawet dla wybrednych maluchów i sceptyków kuchennych eksperymentów.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 10 g ( 1 łyżka stołowa) |
%RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna |
3697 kJ/ 900 kcal |
370 kJ/90 kcal |
4 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone jednonienasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
100 g 9 g 15,6 g 74,7 g |
10 g 0,9 g 1,6 g 7,5 g |
14 % 5 % - - |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
- - |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
0 g |
0 g |
- |
Sól |
0 g |
0 g |
- |
Omega-3 |
58 g |
5,8 g |
- |
Omega-6 |
13 g |
1,3 g |
- |
Możliwe naturalne odchylenia. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Opakowanie 250 ml zawiera około 25 sugerowanych porcji.
Przechowywanie: Przechowywać wsuchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Kraj pochodzenia: Polska