Producenci
Promocje
Andrographis paniculata nalewka 1:1 Nanga
Andrographis paniculata nalewka 1:1 Nanga

27,90 zł

Cena regularna: 33,90 zł

szt.
Dieta Keto Shake Naturalna Czekolada 500g BeKeto
Dieta Keto Shake Naturalna Czekolada 500g BeKeto

109,00 zł

Cena regularna: 119,00 zł

szt.
Dieta Keto Shake Dzika Malina 500g BeKeto
Dieta Keto Shake Dzika Malina 500g BeKeto

109,00 zł

Cena regularna: 119,00 zł

szt.
Dieta Keto Shake Francuska Wanilia 500g Be Keto
Dieta Keto Shake Francuska Wanilia 500g Be Keto

109,00 zł

Cena regularna: 119,00 zł

szt.
FemiForte dla kobiet na Popęd i Libido  Aliness
FemiForte dla kobiet na Popęd i Libido Aliness

49,90 zł

Cena regularna: 59,90 zł

szt.
COLAMID - witaminy D3+K2+WAPŃ+FOSFOR Colway
COLAMID - witaminy D3+K2+WAPŃ+FOSFOR Colway

89,00 zł

Cena regularna: 169,00 zł

szt.
KETO Krem z Nerkowców na słodko 500g Cambio
KETO Krem z Nerkowców na słodko 500g Cambio

44,90 zł

Cena regularna: 49,90 zł

szt.
KWAS L-ASKORBINOWY 1kg Witamina C w proszku Targroch
KWAS L-ASKORBINOWY 1kg Witamina C w proszku Targroch

34,90 zł

Cena regularna: 37,90 zł

szt.
Exkluzywny żel do mycia ciala dla mężczyzn bez SLS Colway
Exkluzywny żel do mycia ciala dla mężczyzn bez SLS Colway

49,00 zł

Cena regularna: 59,00 zł

szt.
Olej MCT goMCT Oil 3000 C8 + C10 w kapsułkach
Olej MCT goMCT Oil 3000 C8 + C10 w kapsułkach

69,00 zł

Cena regularna: 79,00 zł

szt.
Olejek Eteryczny TYMIANEK 10ml Optima
Olejek Eteryczny TYMIANEK 10ml Optima

16,90 zł

Cena regularna: 20,90 zł

szt.
HYDROLAT MIĘTOWY do twarzy i ciała Maroko
HYDROLAT MIĘTOWY do twarzy i ciała Maroko

9,90 zł

Cena regularna: 15,99 zł

szt.

OLIWA z OLIWEK Extra Vergin 500ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 39,90 zł

Cena regularna:

39.90
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

Oliwa z oliwek Extra Virgin 500ml

Tłoczona na zimno 

Kraj pochodzenia: Grecja

Jest jednym z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Zwykle występuje pod nazwą oliwa z oliwek, jednak prawidłowo powinna być określana jako olej oliwkowy, olej z oliwek lub po prostu oliwa. Nie istniałaby bez niej prawdziwa, wiejska sałatka grecka (choriatiki), słynny sos vinaigrette czy śródziemnomorskie przystawki (mezedes). To produkt obowiązkowy nie tylko w kuchni grekofilów, ale wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia. 

Jak powstaje oliwa extra virgin? 

Najwyższej jakości olej oliwkowy jest produktem niefiltrowanym, uzyskanym w procesie tłoczenia na zimno, z greckich lub hiszpańskich oliwek. Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. 

Oliwa z oliwek Targroch jest tłoczona w Grecji, z wyselekcjonowanych odmian owoców drzewek oliwnych. Przechowywanie jej w ciemnych, szklanych butelkach pozwala na zachowanie świeżości i zapobiega utlenianiu się cennych związków antyoksydacyjnych, wrażliwych na promienie UV. 

Czy oliwa jest zdrowa?

Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany. 

Oliwa extra virgin to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu oleinowego (omega-9), witaminy E i polifenoli (uwaga, te występują wyłącznie w oliwie extra virgin!). Co to oznacza? Przede wszystkim wsparcie prawidłowego poziomu cholesterolu, profilaktyki miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia, a także niższe ryzyko chorób nowotworowych, dzięki niwelowaniu działania wolnych rodników. 

Omawiając zalety regularnego spożywania oleju oliwkowego, należy wymienić także skwalen, który odpowiada za detoksykację organizmu, regenerację trzustki i poprawę jędrności skóry. Dlatego oliwa z oliwek extra virgin to obok oleju rzepakowego i lnianego najbardziej rekomendowany tłuszcz roślinny. 

Smażyć na oliwie czy nie? 

Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu. 

Część dietetyków i technologów żywności jest zdania, że jedynym słusznym sposobem serwowania oleju z oliwek jest podawanie go do dań na zimno, gdyż tylko w ten sposób dobroczynne substancje odżywcze nie ulegają utlenieni. Z kolei absolutni miłośnicy i sommelierzy oliwni nie odradzają smażenia na tym tłuszczu, ze względu na temperaturę dymienia, wynoszącą około 210 stopni Celsjusza. To o średnio 30 stopni więcej niż temperatura smażenia w warunkach domowych. 

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe. 

Jak przechowywać oliwę? 

Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki – właśnie dzięki obecności cennych polifenoli – to znak, że oliwa jest świeża. Wedle upodobań i w ramach eksperymentu, warto dodać do butelki zioła i przyprawy, jakie jak: czosnek, rozmaryn, bazylia, papryczki chilli lub suszone pomidory. Olej w naturalny sposób konserwuje, a tak przygotowane oliwy smakowe znakomicie komponują się z potrawami kuchni greckiej, hiszpańskiej i włoskiej.

Oliwa extra virgin ze względu na tradycyjną uprawę oliwek i naturalny proces tłoczenia jest produktem segmentu premium, o cenie przewyższającej nawet kilkadziesiąt złotych za butelkę. Oliwa z oliwek Targroch to propozycja dobrej jakości, w cenie dostępnej dla każdego. 

Składniki

Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -9.

Zastosowanie

Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.

Wartość odżywcza produktu         W 100 ml                    W porcji 10 ml        %RWS* w 10 ml

Wartość energetyczna

3449 kJ / 824 kcal

345 kJ / 82 kcal

4 %

Tłuszcz

91,6 g

9,16 g

13 %

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
jednonienasycone
wielonienasycone

13,6 g
71,7 g
6,3 g

1,36 g
7,17 g
0,63 g

7 %
-
-

Węglowodany
w tym cukry

0 g
0 g

0 g
0 g

0 %
0 %

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól

0 g

0 g

0 %

Omega-3

0,64 g

0,06 g

-

Omega-6

5,95 g

0,60 g

-

Omega-9

69,62 g

6,96 g

-

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

__________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl