Producenci
Promocje
HYDROLAT Z LIŚCI SZAŁWII do cery tłustej Maroko
HYDROLAT Z LIŚCI SZAŁWII do cery tłustej Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
HYDROLAT z kwiatu POMARAŃCZY na trądzik Maroko
HYDROLAT z kwiatu POMARAŃCZY na trądzik Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
HYDROLAT ALOESOWY regenerujący Maroko
HYDROLAT ALOESOWY regenerujący Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
HYDROLAT LAWENDOWY Antybakteryjny z Maroko
HYDROLAT LAWENDOWY Antybakteryjny z Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
HYDROLAT MIĘTOWY na alergie, ukąszenia Maroko
HYDROLAT MIĘTOWY na alergie, ukąszenia Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
HYDROLAT BERGAMOTKA 125ml cera tłusta Maroko
HYDROLAT BERGAMOTKA 125ml cera tłusta Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
HYDROLAT RUMIANKOWY 125ml Łagodzący Maroko
HYDROLAT RUMIANKOWY 125ml Łagodzący Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
ATELOWODA KOMÓRKOWA z witaminą C 150 ml Colway
ATELOWODA KOMÓRKOWA z witaminą C 150 ml Colway
127,00 zł 107,95 zł
szt.
HYDROLAT LAWENDOWY antyseptyczny Maroko
HYDROLAT LAWENDOWY antyseptyczny Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.
HYDROLAT ze skórki CYTRYNY rozjaśniający Maroko
HYDROLAT ze skórki CYTRYNY rozjaśniający Maroko
15,99 zł 13,59 zł
szt.

OLIWA z OLIWEK Extra Vergin 500ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 19,50 zł 19.50
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

Oliwa z oliwek Extra Virgin 500ml

Tłoczona na zimno 

Kraj pochodzenia: Grecja

Jest jednym z najchętniej wybieranych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Zwykle występuje pod nazwą oliwa z oliwek, jednak prawidłowo powinna być określana jako olej oliwkowy, olej z oliwek lub po prostu oliwa. Nie istniałaby bez niej prawdziwa, wiejska sałatka grecka (choriatiki), słynny sos vinaigrette czy śródziemnomorskie przystawki (mezedes). To produkt obowiązkowy nie tylko w kuchni grekofilów, ale wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia. 

Jak powstaje oliwa extra virgin? 

Najwyższej jakości olej oliwkowy jest produktem niefiltrowanym, uzyskanym w procesie tłoczenia na zimno, z greckich lub hiszpańskich oliwek. Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. 

Oliwa z oliwek Targroch jest tłoczona w Grecji, z wyselekcjonowanych odmian owoców drzewek oliwnych. Przechowywanie jej w ciemnych, szklanych butelkach pozwala na zachowanie świeżości i zapobiega utlenianiu się cennych związków antyoksydacyjnych, wrażliwych na promienie UV. 

Czy oliwa jest zdrowa?

Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany. 

Oliwa extra virgin to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu oleinowego (omega-9), witaminy E i polifenoli (uwaga, te występują wyłącznie w oliwie extra virgin!). Co to oznacza? Przede wszystkim wsparcie prawidłowego poziomu cholesterolu, profilaktyki miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia, a także niższe ryzyko chorób nowotworowych, dzięki niwelowaniu działania wolnych rodników. 

Omawiając zalety regularnego spożywania oleju oliwkowego, należy wymienić także skwalen, który odpowiada za detoksykację organizmu, regenerację trzustki i poprawę jędrności skóry. Dlatego oliwa z oliwek extra virgin to obok oleju rzepakowego i lnianego najbardziej rekomendowany tłuszcz roślinny. 

Smażyć na oliwie czy nie? 

Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu. 

Część dietetyków i technologów żywności jest zdania, że jedynym słusznym sposobem serwowania oleju z oliwek jest podawanie go do dań na zimno, gdyż tylko w ten sposób dobroczynne substancje odżywcze nie ulegają utlenieni. Z kolei absolutni miłośnicy i sommelierzy oliwni nie odradzają smażenia na tym tłuszczu, ze względu na temperaturę dymienia, wynoszącą około 210 stopni Celsjusza. To o średnio 30 stopni więcej niż temperatura smażenia w warunkach domowych. 

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe. 

Jak przechowywać oliwę? 

Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki – właśnie dzięki obecności cennych polifenoli – to znak, że oliwa jest świeża. Wedle upodobań i w ramach eksperymentu, warto dodać do butelki zioła i przyprawy, jakie jak: czosnek, rozmaryn, bazylia, papryczki chilli lub suszone pomidory. Olej w naturalny sposób konserwuje, a tak przygotowane oliwy smakowe znakomicie komponują się z potrawami kuchni greckiej, hiszpańskiej i włoskiej.

Oliwa extra virgin ze względu na tradycyjną uprawę oliwek i naturalny proces tłoczenia jest produktem segmentu premium, o cenie przewyższającej nawet kilkadziesiąt złotych za butelkę. Oliwa z oliwek Targroch to propozycja dobrej jakości, w cenie dostępnej dla każdego. 

Składniki

Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -9.

Zastosowanie

Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.

Wartość odżywcza produktu         W 100 ml                    W porcji 10 ml        %RWS* w 10 ml

Wartość energetyczna

3449 kJ / 824 kcal

345 kJ / 82 kcal

4 %

Tłuszcz

91,6 g

9,16 g

13 %

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
jednonienasycone
wielonienasycone

13,6 g
71,7 g
6,3 g

1,36 g
7,17 g
0,63 g

7 %
-
-

Węglowodany
w tym cukry

0 g
0 g

0 g
0 g

0 %
0 %

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól

0 g

0 g

0 %

Omega-3

0,64 g

0,06 g

-

Omega-6

5,95 g

0,60 g

-

Omega-9

69,62 g

6,96 g

-

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

__________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl