NASIONA CHIA Szałwia hiszpańska 500g
towar niedostępny
Opis
NASIONA CHIA 500g
Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Są niskokaloryczne i odżywcze – to ich ogromna zaleta. Nasiona chia są bogate w duże ilości naturalnych kwasów Omega 3, takich jak kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje.
Chia – małe nasiona, wielka moc
Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do:
- poprawy pamięci i koncentracji,
- wzmocnienia odporności,
- obniżenia poziomu złego cholesterolu,
- likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),
- usprawnienia pracy przewodu pokarmowego,
- poprawy stanu włosów, skóry i paznokci,
- dodania energii i sił witalnych.
Jak smakują nasiona chia?
Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów.
Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Sposób użycia : Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do muli , jogutru , sałatek oraz wypieków .
Zalecana dzienna porcja : Zaleca się spożywać regularnie pamiętając , aby ich dzienne spożycie nie przekroczyło 15 g (ok. 3 łyżeczki ).
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 15 g |
%RWS* w 15 g |
Wartość energetyczna |
1916 kJ/464 kcal |
287 kJ/70 kcal |
4 % |
Tłuszcz |
32,6 g |
4,9 g |
7 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,9 g |
0,4 g |
2 % |
Węglowodany - w tym cukry |
7,7 g 1 g |
1,2 g 0,2 g |
1 % 1% |
Błonnik |
29,7 g |
4,5 g |
- |
Białko |
20,1 g |
3 g |
6 % |
Sól** |
0,01 g |
<0,01 g |
< 1 % |
Składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 15 g |
Wapń |
631 mg |
79 % |
94,7 mg |
Żelazo |
7,7 mg |
55 % |
1,2 mg |
Magnez |
335 mg |
89 % |
50,3 mg |
Fosfor |
860mg |
123 % |
129 mg |
Cynk |
4,6 mg |
46 % |
0,7 mg |