Producenci
Promocje
BALSAM KOLORYZUJĄCY "Ciemny Kasztan" 140 ml
BALSAM KOLORYZUJĄCY "Ciemny Kasztan" 140 ml
11,99 zł 9,90 zł
szt.
Naturalny BALSAM KOLORYZUJĄCY Czekolada 140 ml
Naturalny BALSAM KOLORYZUJĄCY Czekolada 140 ml
11,99 zł 9,90 zł
szt.
Liposomalna Wit. D3 1000 jm Vita-D-Lip LIPOSHELL
Liposomalna Wit. D3 1000 jm Vita-D-Lip LIPOSHELL
44,90 zł 15,90 zł
szt.
Naturalny BALSAM KOLORYZUJĄCY "Czarny" 140 ml
Naturalny BALSAM KOLORYZUJĄCY "Czarny" 140 ml
11,99 zł 9,90 zł
szt.
Mydło Czarne Uniwersalne 1l DO CZYSZCZENIA POWIERZCHNI
Mydło Czarne Uniwersalne 1l DO CZYSZCZENIA POWIERZCHNI
25,90 zł 19,99 zł
szt.
PŁYN LUGOLA 5% 250 ml JOD Biomus
PŁYN LUGOLA 5% 250 ml JOD Biomus
99,90 zł 84,90 zł
szt.
MLECZKO KOKOSOWE DO MYCIA TWARZY 200ml BioetiQ
MLECZKO KOKOSOWE DO MYCIA TWARZY 200ml BioetiQ
31,50 zł 26,90 zł
szt.
Serum rozjaśniające Double Glow Skin Drops Colway
Serum rozjaśniające Double Glow Skin Drops Colway
189,00 zł 99,90 zł
szt.

Grzyby Suszone - PODGRZYBEK Brunatny krojony 20g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 7,90 zł 7.90
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

PODGRZYBEK BRUNATNY KROJONY 20g

Niezwykle aromatyczny grzyb który nada charakteru twoim potrawą

Kraj pochodzenia: Polska

Z jednej strony przypisuje się im brak wartości odżywczych – z drugiej są niezastąpionym elementem tradycyjnych potraw, mięs i zup. Uwielbiane za głęboki aromat i radość zbierania wprost z lasu. Grzyby, a przede wszystkim podgrzybki brunatne, to prawdziwy rarytas – także w postaci suszonej. Dlaczego warto je jeść, do jakich dań wykorzystywać i jak przechowywać, by zawsze smakowały wyśmienicie? 

Podgrzybki – brunatne skarby lasu

Ze względu na ciemne kapelusze, przez grzybiarzy nazywane są często czarnymi łepkami. Należą do rodziny borowikowatych i obok borowików szlachetnych są najbardziej lubianymi grzybami, a dodatkowo bardzo smacznymi i uniwersalnymi w zastosowaniu. Suszone, krojone nogi i kapelusze podgrzybków będą idealnym składnikiem tradycyjnej zupy grzybowej, bigosu, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy włoskiego risotto. 

Jeść grzyby czy nie jeść? 

Sezon na grzybobranie trwa krótko, a kuchnia polska bez suszonych grzybów byłaby nijaka. Już trzy podgrzybki potrafią całkowicie odmienić danie, więc ich cenne kapelusze bywają zarezerwowane na wyjątkowe okazje, by na co dzień mogły być reprezentowane przez mniej wykwintne pieczarki. Podgrzybki brunatne po ususzeniu - podobnie jak ich krewni - zawierają dużo białka. Nie ma więc powodu, by jadać je tylko od święta!

Wartości odżywcze podgrzybków 

Na zawartość białka w grzybach ma wpływ przede wszystkim ich postać i wiek. Suszone podgrzybki zawierają go od 10 do 40%, chociaż należy zauważyć, że jest to białko o niższej strawności. Jego sporą zaletą jest natomiast obecność wysokiej ilości lizyny, czyli aminokwasu który nie występuje naturalnie w ludzkim organizmie, a dodatkowo nie jest powszechny np. w produktach zbożowych. Z tego względu warto dodawać grzyby chociażby do potraw mącznych, przygotowując pierogi z kapustą i grzybami, makarony w sosach grzybowych, risotto z podgrzybkami i tym podobne. Poza lizyną, suszone czarne łepki dostarczają witaminy z grupy B, a konkretnie ryboflawinę (B2) i niacynę (B3). 

Jak przechowywać suszone podgrzybki?

Podgrzybki krojone marki Targroch są porcjowane po 20 gramów, tak by można było je szybko wykorzystać. Jeśli potrzebujesz tylko kilku sztuk do sosu lub krupniku, przełóż pozostałe grzyby do szklanego słoika lub papierowej torebki. Nie nadają się do tego plastikowe pojemniki i foliowe opakowania, gdyż w pierwszych pozostanie bardzo trudny do wywabienia zapach, a w drugich istnieje ryzyko pojawienia się pleśni. Bez względu na to w jaki sposób postanowisz przechowywać podgrzybki, pamiętaj by umieścić je w suchym i przewiewnym miejscu. W takich warunkach suszone grzyby są zdatne do spożycia nawet 2-3 lata.     

Wybierając podgrzybki brunatne krojone otrzymasz pełnowartościowy produkt, pozbawiony piasku i zanieczyszczeń. Nasza krajanka powstaje z najlepszych trzonów i kapeluszy zebranych w polskich lasach grzybów. Plastry są grube i odpowiednio wysuszone – w sam raz do wykorzystania w kuchni. 

 

Masa netto 20 g 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl