Jedną z najbardziej znanych witamin jest kwas askorbinowy, czyli inaczej witamina C. Właściwości tej substancji są doceniane przez wiele osób, ale nie wszyscy wiedzą o niej wszystko. Z nami dowiesz się, jak ważna dla organizmu jest ta witamina!
Wartościowy kwas askorbinowy
Jeszcze zanim wyodrębniono i nazwano ten związek, ludzie zauważyli, że bez niektórych produktów żywnościowych można poważnie zachorować. Objawy szkorbutu, czyli choroby spowodowanej niedoborem witaminy C, zostały opisane kilka wieków temu, już w trakcie wypraw krzyżowych. Szkorbut powoduje samoistne krwawienia, osłabienie organizmu i słabe gojenie ran, bóle mięśni, stawów i kości. Kości mogły się łamać, a zęby – wypadać. Po tym objawach widać, jak bardzo ważna jest rola witaminy C w utrzymaniu zdrowia i dobrej formy organizmu. Co prawda sam związek został wyodrębniony i opisany dopiero w pierwszej połowie XX wieku, jednak obecnie można ją z powodzeniem suplementować i znaleźć w różnorodnych produktach, które można wprowadzić do diety.
Wpływ na zdrowie
Kwas askorbinowy jest silnym i skutecznym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. To oznacza, że ma wpływ w odmładzaniu przez neutralizowanie wolnych rodników. Te cząstki wywołują stan nazywany stresem oksydacyjnym, który może przyczyniać się do zaburzenia metabolizmu, powstawania nowotworów, przyspieszenie procesów starzenia, uszkodzenie tkanek. Witamina C chroni przed występowaniem stresu oksydacyjnego i zwalcza wolne rodniki. W ten sposób ma właściwość zabezpieczania układu krążenia i serca oraz może usprawniać pracę układu nerwowego i immunologicznego.
Pozytywne oddziaływanie na organizm dotyczy także usprawnienia wchłaniania żelaza – najlepiej przyjmować produkty zawierające witaminę C i żelazo jednocześnie. Kwas askorbinowy ma wpływ na syntezę kolagenu, czyli jest bardzo ważny w odpowiedniej budowie skóry, włosów, paznokci oraz np. ścian naczyń krwionośnych. Jedną z ważnych właściwości witaminy C jest jej rozpuszczalność w wodzie. Między innymi dzięki temu praktycznie nie można jej przedawkować: nadmiar jest usuwany wraz z moczem.
Dla skóry i urody
Doskonałe właściwości witaminy C są wykorzystywane nie tylko w farmacji i medycynie, ale i kosmetologii. Dzięki skutecznemu wychwytywaniu wolnych rodników i walce z nimi, kwas askorbinowy jest składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych oraz przeznaczonych na zestresowaną skórę.