
TAHINI pasta sezamowa naturalna 500 g
towar niedostępny





Opis
TAHINI pasta sezamowa naturalna 500 g / masło sezamowe
Tahini, zwana też tahina, to pasta przyrządzona na bazie nasion sezamu. Używa się jej w wielu kuchniach świata, na Bliskim Wschodzie i w Chinach. Naturalne maśło sezamowe jest odzywcze, bogate w kwasy tłuszczowe m.in. kwas linolowy, a także błonnik, żelazo, wapń i magnez.
Pasta tahini powstaje na bazie sezamu, a jej korzenie wywodzą się z kuchni azjatyckiej. Jest produktem, który wykorzystuje się do przygotowania orientalnych potraw. To z jej dodatkiem powstaje hummus oraz baba ghanoush.
Zarówno same ziarna sezamu, jak i powstała z nich pasta, są doskonałym źródłem wielu ważnych składników, korzystnie oddziałujących na cały organizm człowieka. Pasta tahini jest polecana jako uzupełnienie diety sportowców, ponieważ stanowi dość sporą wartość energetyczną. Poza tym jest też pomocnym źródłem roślinnego białka, dlatego weganie i wegetarianie z powodzeniem mogą włączać ten rodzaj pasty do swojego jadłospisu.
Prócz tego tahini jest bogate w wiele innych, cennych składników: wapń, żelazo, magnez, potas, kwasy tłuszczowe omega, przeciwutleniacze, witaminy i błonnik.
Wykorzystanie w kuchni
- jako zamiennik masła orzechowego
- składnik hummusu i smakowych dipów
- dodatek do ciast i deserów
Stosowanie:
Tahini to naturalna i odżywcza pasta, idealna do sporządzania sałatek, potraw, deserów i sosów. Jest również składnikiem bliskowschodnich, tradycyjnych potraw m.in. chałwy, hummusu i baba ghanoush.
Składniki: Pasta sezamowa 100%
Informacja o alergenach – Produkt jest alergenem. W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produktyzawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 25 g |
%RWS* w 25 g |
Wartość energetyczna |
2504 kJ/ 598 kcal |
626 kJ/ 150 kcal |
8 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
51 g 6,9 g |
12,75 g 1,73 g |
18 % 9 % |
Węglowodany -w tym cukry |
4,2 g 0,5 g |
1,1 g 0,13 g |
< 1 % < 1 % |
Błonnik |
12 g |
3 g |
- |
Białko |
26 g |
6,5 g |
13 % |
Sól** |
0,03 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).