Orzechy PEKAN 500g Bardzo zdrowe Pecan połówki
towar niedostępny
Opis
ORZECHY PEKAN (ORZECHY PECAN)
Orzechy pecan są naturalnym źródłem:
> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia
Orzechy Pekan są owocami drzewa, nazywanego orzesznikiem jadalnym, pekanowym, owocowym lub po prostu pekanem. Z wyglądu i w smaku przypominają doskonale nam znane orzechy włoskie, jednak kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczych.
Uważa się je za nie tylko jedne z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych gatunków.
W swoich rodzinnych stronach, czyli południowych Stanach Zjednoczonych, doczekały się nawet własnego przepisu. Pecan pie jest rodzajem tradycyjnej, słodkiej tarty z orzechami pecan - to obowiązkowa pozycja podczas Święta Dziękczynienia. Innym wyjątkowym dniem dla tych owoców jest 14 kwietnia, czyli krajowy dzień pecanów w USA.
Superorzech
Wszystkie gatunki orzechów są potrzebne w diecie, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i cenne pierwiastki. Pecany na tle innych krewnych wypadają jednak wyjątkowo obiecująco. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, E i K, oraz pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 (w porcji 100 g). Orzechom pecan nie brakuje także minerałów i niwelujących działanie wolnych rodników antyoksydantów. Są źródłem: cynku, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Wpływają na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, redukcję cholesterolu, wzmocnienie odporności i niwelowanie procesów starzeniowych. Dla lepszego efektu prozdrowotnego wystarczy zalać orzechy pecan wodą i pozostawić na kilka godzin.
Pecan pie po polsku
Z orzechów pecan powstają nie tylko tradycyjne amerykańskie tarty na Święto Dziękczynienia, ale także orleańskie praliny. Charakterystyczny maślany smak tego gatunku będzie się także doskonale komponował z typowymi dla polskiej kuchni wypiekami. Miłośnicy prostych rozwiązań mogą z kolei wykorzystać pecany do przygotowania słodkich śniadań i kolacji, sałatek czy dekoracji deserów.
Warto pamiętać, że po otwarciu opakowania orzechy pecan należy przechowywać w lodówce.
Składniki
Orzechy pekan (pecan)
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2976 kJ / 722 kcal |
1488 kJ / 361 kcal |
18 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
71 g 5,8 g |
35,5 g 2,9 g |
51 % 15 % |
Węglowodany -w tym cukry |
7 g 4,6 g |
3,5 g 2,3 g |
1 % 3 % |
Błonnik |
9,6 g |
4,8 g |
- |
Białko |
9 g |
4,5 g |
9 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 50 g |
Fosfor |
277 mg |
40 % |
138,5 mg |
Magnez |
121 mg |
32 % |
60,5 mg |
Żelazo |
2,53 mg |
18 % |
1,27 mg |
Cynk |
4,53 mg |
45 % |
2,27 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.