Producenci
Promocje
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml.  Colway
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml. Colway
109,00 zł 75,90 zł
szt.
WODA RÓŻANA do cery suchej Make Me Bio
WODA RÓŻANA do cery suchej Make Me Bio
18,99 zł 15,99 zł
szt.
Lekki Krem AQUA LIGHT 60 ml Make Me  BIO
Lekki Krem AQUA LIGHT 60 ml Make Me BIO
69,00 zł 61,99 zł
szt.
Hydrolat z Czystka Herbal Forest Make Me Bio
Hydrolat z Czystka Herbal Forest Make Me Bio
22,99 zł 19,99 zł
szt.
Krem do cery trądzikowej 60 ml Make Me Bio
Krem do cery trądzikowej 60 ml Make Me Bio
52,90 zł 46,99 zł
szt.
Krem pod oczy MARAKUJA Make Me Bio
Krem pod oczy MARAKUJA Make Me Bio
39,90 zł 34,90 zł
szt.

OLEJ z pestek DYNI nierafinowany 250ml Targroch

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 23,50 zł 23.50
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

Produkt pochodzi z Polski

OLEJ Z PESTEK DYNI 250 ml

NIERAFINOWANY TŁOCZONY NA ZIMNO

Przeznaczony do walki z pasożytami układu pokarmowego

 

Olej z dyni nie jest tak popularny jak rzepakowy czy kokosowy – głównie dlatego, że nie powinno się na nim smażyć.

Charakteryzuje się ciemnozieloną barwą i silnymi właściwościami przeciwpasożytniczymi.

Powstaje dzięki tłoczeniu niełuskanych i nieprażonych pestek dyni, a do produkcji 1 litra wykorzystuje się nawet 30 sztuk tych niemałych warzyw. Olej z pestek dyni – czym różni się od innych tłuszczów roślinnych i dlaczego warto mieć go w spiżarce? 

Olej dyniowy - Zielone złoto 

Dynia to sezonowe warzywo, które kojarzy się przede wszystkim z jesienią i Halloween w amerykańskim stylu. Na próżno szukać jakiegoś tradycyjnego, polskiego przepisu z jej zastosowaniem. Do niedawna najpopularniejszym produktem pochodzącym od dyni były jej suszone nasiona, pełniące rolę przekąski – alternatywy dla pestek słonecznika. Na duże zainteresowanie nimi wpłynęły prawdopodobnie walory prozdrowotne oraz fakt, że nasiona dyni od dawien dawna uznawane były za naturalny afrodyzjak. 

Dla zdrowia i urody

Zimnotłoczony olej z pestek dyni ma ciemnozieloną barwę i orzechowy posmak. Należy spożywać go na zimno – tylko wtedy zachowuje swoje dobroczynne właściwości.

A tych jest sporo!

Tłuszcz ten znany jest jako naturalny środek wspomagający walkę z pasożytami pokarmowymi. Zawarte w nim alkaloidy, a konkretnie kukurbitacyna – upośledzają układ nerwowy intruzów i pomagają w ich wydaleniu z organizmu. Współczesna medycyna naturalna wykorzystuje olej z pestek dyni w celu niwelowania przerostu prostaty, dodając go do suplementów diety lub zalecając bezpośrednie spożycie. Z jego dobroczynnego działania czerpie także kosmetyka, rekomendując dobrej jakości olej z pestek dyni na łagodzenie rozstępów, do pielęgnacji każdego typu skóry oraz jako dodatek do kremów i peelingów. 

Sałatka, bagietka, lody? Olej to!

Do produkcji 1 litra oleju z pestek dyni potrzeba aż 2,5 kg nasion, czyli nawet 30 sporych sztuk tych warzyw. Tłoczenie w niskiej temperaturze – nie wyższej niż 35 °C – gwarantuje zachowanie wszystkich cennych substancji.

Aż 80% tłuszczów zawartych w zielonym złocie to nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy i oleinowy, czyli źródła omega-6 i omega-9. Poza nimi olej ten dostarcza m.in.: fitosterole, skwalen, witaminy A, C, D, E i witaminy z grupy B oraz cynk, potas, selen i beta-karoten. Obecny w oleju dyniowym skwalen to silny przeciwutleniacz wykazujący działanie antynowotworowe i wspierające proces odtłuszczania wątroby.

Spożywanie profilaktycznie 1 łyżeczki oleju lub skrapianie nim sałatek, surówek, pieczywa czy – tak jak robi się to w Austrii – polewanie nim lodów waniliowych lub sernika wiedeńskiego to doskonały sposób na dodanie potrawom walorów prozdrowotnych i smakowych. 

 

OLEJ Z DYNI STANOWI ŹRÓDŁO KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3

 

Składniki

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno.

Zastosowanie

Olej z pestek dyni doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 10 g

(1 łyżka stołowa)

%RWS* w 10 g

Wartość energetyczna

3697 kJ / 900 kcal

370 kJ/90 kcal

4 %

Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

jednonienasycone kwasy tłuszczowe

wielonienasycone kwasy tłuszczowe

100 g

18 g

32 g

48 g

10 g

1,8 g

3,2 g

4,8 g

14 %

9 %

-

-

Węglowodany

w tym cukry

0 g

0 g

0 g

0 g

0 %

0 %

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól**

0 g

0 g

0 %

Omega-3

1 g

0,1 g

-

Omega-6

48 g

4,8 g

-

 

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl