KSYLITOL 500g 100% Fiński cukier brzozowy Danisco
towar niedostępny
Opis
KSYLITOL Danisco naturalny cukier brzozowy
oryginalny z Finlandii
- DANISCO® - Proces produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeterens w Finlandii
- 100% Ksylitol fiński cukier brzozowy - w czystej postaci pozyskany z brzozy
- 100% czysty - bez skrobi, bez soli, bez cukru, nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy
- Produkt VEGE odpowiedni dla wegan i wegetarian
- NON GMO - produkt wolny od GMO
Ksylitol Danisco - cukier brzozowy
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie - szczególnie brzozowym (stąd określenie "cukier brzozowy" nadane przez Finów).
Zastosowanie :
Cukier brzozowy może prawie całkowicie zastąpić cukier biały. Stosowany jest do deserów, napojów, smażenia i gotowania oraz słodzenia ciepłych napojów. Idealnie nadaje się także do wypieków. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe. Ksylitol nie reaguje z drożdżami, przez co ciasto nie wyrośnie tak, jak przy zastosowaniu zwykłego cukru. Dlatego przy wypiekaniu drożdżówek, chleba i pizzy lepiej z niego zrezygnować.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 10 g |
%RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna |
1000 kJ/240 kcal |
100 kJ/24 kcal |
1,2 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
- - |
Węglowodany - w tym cukry |
99,8 g 0,2 g |
9,98 g 0,02 g |
3,9 % < 1 % |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
0 g |
0 g |
- |
Sól |
0 g |
0 g |
- |
Możliwe naturalne odchylenia.*RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).