Drożdże suche do wypieku chleba 125g
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Drożdże suche LeSaffre czerwone 125g
Niezbędny element przy wypieku pieczywa z naszych nisko węglowodanowych mieszanek chlebowych.
Mogą służyć do wypieku pieczywa i innych wypieków drożdżowych.
Opakowanie 125g wystarczy na długi czas
Znacznie bardziej wydajne niż drożdże świeże w kostce
Po otwarciu opakowania przechowywać w suchym miejscu
Dlaczego na dietach nisko węglowodanowych warto wzbogacać plan żywieniowy czy też różne wypieki o drożdże suszone aktywne i dezatywowane? M.in. dlatego że:
- Drożdże są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zbudowane są w 40% z aminokwasów proteinogennych, peptydów i protein
- zawierają witaminę H (biotynę, zwaną także witaminą B7), która przywraca włosom sprężystość, a także hamuje siwienie i wypadanie włosów. Objawami niedoboru biotyny są zmiany skórne – wysypki, stany zapalne, a także wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu oraz zmiany zapalne jelit.
- Są bogatym źródłem koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego). Kwas pantotenowy jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów; przyspiesza gojenie ran, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i neuroprzekaźników, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Objawami jego niedoboru są zaburzenia układu nerwowego, omdlenia, wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, łysienie, zmiany skórne i obstrukcja.
- Ponadto drożdże zawierają witaminy: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy i inozytol.
- Obecny w drożdżach cynk jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy i poziomu cukru we krwi. Oprócz innych istotnych funkcji, cynk jest potrzebny do wytwarzania i wydzielania insuliny przez trzustkę. Współpracuje on z chromem i innymi składnikami diety w celu ułatwienia wykorzystania insuliny przez komórki. Diabetycy szybciej niż zdrowi ludzie wydalają cynk z organizmu.
- zawierają 8-9% soli mineralnych, w tym 605 mg fosforu, 20 mg wapnia i 4,9 mg żelaza w 100 g drożdży, 1% ergosterolu będącego prowitaminą D2, 4% lecytyny, a także 0,1% glutationu (który neutralizuje działanie wolnych rodników i reaktywne formy tlenu, a przez to zapobiega chorobom nowotworowym, a także starzeniu się i śmierci komórek, stymuluje prawidłowe działanie układu immunologicznego poprzez zwiększenie produkcji krwinek białych, a przez to wspomaga odporność i chroni przed chorobami, rozkłada toksyny, oczyszcza organizm z metali ciężkich, odpowiada za prawidłową pracę wątroby)
- zawierają selen – jest antyoksydantem wspomagającym działanie witaminy E, aktywizuje system immunologiczny, a także opóźnia rozwój nowotworów