Producenci
Promocje
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml.  Colway
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml. Colway
109,00 zł 75,90 zł
szt.

PEKTYNA Cytrusowo-Jabłkowa 250g Zdrowe zagęszczanie

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 27,90 zł 27.90
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA

DO DOMOWYCH PRZETWORÓW

Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny. 

Jasna strona E!

Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów  środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.

Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 10 g

%RWS* w 10 g

Wartość energetyczna

1070 kJ / 256 kcal

107 kJ / 26 kcal

1 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,5 g

0,5 g

0,2 g

0,1 g

< 1 %

< 1 %

Węglowodany

- w tym cukry

33 g

30 g

3,3 g

3,0 g

1 %

3 %

Błonnik

45 g

4,5 g

-

Białko

5 g

0,5 g

1 %

Sól**

< 0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Składniki

Pektyna E440 (ii), sacharoza.

Przykładowy sposób użycia

Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

______________________________________________________________________________________________________________

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Indeks

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl