Producenci
Promocje
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml.  Colway
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml. Colway
109,00 zł 75,90 zł
szt.
LIPOSOMALNA Witamina C 1000 mg żel Ascolip 30 saszetek
LIPOSOMALNA Witamina C 1000 mg żel Ascolip 30 saszetek
98,00 zł 89,99 zł
szt.

Masło orzechowe CRUNCHY 100% naturalne 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 13,50 zł 13.50
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

Pasta Orzechowa CRUNCHY 500g

z drobinkami orzechów

bez konserwantów, bez oleju palmowego, bez zbędnej chemii

 

Pasta jest zrobiona w 100% z orzechów ziemnych. Można do niej dać rozmaite dodatki:

- dowolny dobrej jakości olej aby postać była bardziej płynna lub

- zdrowy odpowiednik cukru (ksylitoll, erytrytol), aby zjeść na słodko lub

- sól, aby sporządzić danie na słono, np. omlet z masłem orzechowym, kanapka, dodatek do sałatki itp.

Pasta/masło jest bardzo syte i bardzo odżywcze, dzięki czemu daj dużo energii i uczucie sytości.

 

Opis

PASTA ORZECHOWA 100% NATURALNA

Klasyk i obowiązkowy składnik amerykańskiego śniadania. Popularnością dorównuje nawet płatkom kukurydzianym i ziarnom popcornu. Trudno wyobrazić sobie bez niego kanapki dla dzieci i kruche ciasteczka. Pasta orzechowa, zwana do niedawna także masłem orzechowym, coraz częściej gości także na polskich stołach. Z czym, jak, i dlaczego warto ją jeść?  

Spór o orzech

Pasta orzechowa to tak naprawdę rozdrobnione orzeszki ziemne - czyli nasiona orzachy podziemnej - o konsystencji gęstego kremu. Choć produkt ten nie wydaje się być zbyt odkrywczy - ot zmielone fistaszki - to wynalazł go amerykański lekarz John Harvey Kellogg w XIX wieku. Niektóre źródła podają, że na pomysł ucierania pasty z prażonych orzechów wpadli wcześniej Aztekowie, już w XII wieku. Według innych doniesień, twórcą tego przysmaku miał być botanik George Washington Carver, twórca aż 300 produktów z orzechów. Bez względu na to, czyje tak naprawdę jest to odkrycie, pewne jest, że odmieniło ono sposób przygotowywania śniadań w większości amerykańskich domów. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych pokochali pastę z fistaszków tak bardzo, że postanowili nawet obchodzić Narodowy Dzień Masła Orzechowego. 

Smooth or crunchy? 

Pastę orzechową można podzielić na gładką - czyli smooth - oraz chrupką, z kawałkami orzechów - czyli crunchy. Bez względu na konsystencję powinna być jednoskładnikowa - pozbawiona soli, cukru, uwodornionych olejów roślinnych i innych sztucznych dodatków. Dobrej jakości pasta rozwarstwia się. Oznacza to, że na jej powierzchni wytrąca się naturalny olej z orzechów, który wymaga wymieszania przed spożyciem. 

Przez żołądek do… mózgu! 

Pasta fistaszkowa to produkt z jednej strony uwielbiany, a z drugiej krytykowany za wysoką kaloryczność i przereklamowane walory prozdrowotne. Tak naprawdę każdy wyrób, którego podstawą są orzechy musi być kaloryczny, ponieważ same orzechy dostarczają sporo kilokalorii. Nie warto się tym jednak przejmować - pasta orzechowa, jedzona w rozsądnych ilościach, nie jest zagrożeniem dla sylwetki. Wręcz przeciwnie, dostarcza bardzo dużo białka, błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu, a także witamin z grupy B, A i E. Według badaczy orzechy nie tylko wpływają pozytywnie na figurę - chociażby dzięki niwelowaniu apetytu i budowaniu masy mięśniowej - ale także stanowią paliwo dla najważniejszego z ludzkich organów - mózgu.   

Palce lizać!

Miłośnicy pasty orzechowej dodają ją do niemal wszystkiego - od pieczywa, owsianek i gofrów, przez naleśniki, ciasta i ciasteczka, aż po wytrawne potrawy kuchni orientalnej. Przeciwnicy z kolei najczęściej nie mogą przekonać się do tego przysmaku, ponieważ nie mają pojęcia z czym je jeść. Na początek warto dać szansę zwykłej kanapce - podana z warstwą masła orzechowego i słodką konfiturą lub bananami będzie smakować doskonale! 

Składniki

100% Orzechy arachidowe prażone

100% naturalne
BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO
BEZ DODATKU SOLI I CUKRU

ZALETY WPROWADZENIA MASŁA ORZECHOWEGO DO CODZIENNEJ DIETY:

- Może stanowić alternatywę dla osób, które nie lubią spożywać orzechów w innej postaci. Masło orzechowe może być dobrym sposobem na to, by przemycić orzechy do jadłospisu. Zdarzają się osoby, które nie mogą przekonać się do jedzenia orzechów w całości natomiast lubią masło orzechowe. W takiej sytuacji masło orzechowe będzie dobrym sposobem na to, by nie rezygnować z cennych składników znajdujących się w orzechach.

- Może dodawać odpowiednią konsystencję. Masło orzechowe może dawać potrawom kremową konsystencję. Można to wykorzystać w gotowaniu owsianek lub dodawać do sosów.

- Dobry zamiennik masła czekoladowego dla dzieci. Masło orzechowe może być również alternatywą dla dzieci, które dotąd smarowały kanapki masłem czekoladowym z dodatkiem, m.in. oleju palmowego, cukru. Masło orzechowe o sprawdzonym składzie będzie dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do zmiany nawyków żywieniowych w sposób dla nich przyjemny.

- Dodatkowe kalorie dla niejadka. W związku z tym, że masło orzechowe jest kalorycznym produktem, może stanowić łatwe uzupełnienie kaloryczne w przypadku osób, które nie mają apetytu lub które chciałyby przytyć.

- Sportowcy cenią sobie masła orzechowe za to, że są one źródłem białka, w tym argininy, czyli aminokwasu, który stanowi ważny budulec mięśni, a także korzystnie wpływa na wytrzymałość fizyczną.

 

 

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 1 miesiąca.

Dodatkowa informacja

Olej z orzechów na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

 

Wartość odżywcza produktu

                                                              W 100 g                       W porcji 25 g                  %RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2403 kJ / 581 kcal

600 kJ / 145 kcal

7%

Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

46 g
6,1 g

11,5 g
1,5 g

16%
7%

Węglowodany
- w tym cukry

12 g
6,4 g

3 g
1,6 g

1%
2%

Białko

17 g

4,2 g

8%

Sól**

0,04 g

0,01 g

< 1%

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Kraj pochodzenia: Argentyna

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl