Producenci
Promocje
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml.  Colway
MASKA EKSFOLIUJĄCA z kwasami AHA, BHA 75 ml. Colway
109,00 zł 75,90 zł
szt.
WODA RÓŻANA do cery suchej Make Me Bio
WODA RÓŻANA do cery suchej Make Me Bio
18,99 zł 15,99 zł
szt.
Lekki Krem AQUA LIGHT 60 ml Make Me  BIO
Lekki Krem AQUA LIGHT 60 ml Make Me BIO
69,00 zł 61,99 zł
szt.
Hydrolat z Czystka Herbal Forest Make Me Bio
Hydrolat z Czystka Herbal Forest Make Me Bio
22,99 zł 19,99 zł
szt.
Krem do cery trądzikowej 60 ml Make Me Bio
Krem do cery trądzikowej 60 ml Make Me Bio
52,90 zł 46,99 zł
szt.
Krem pod oczy MARAKUJA Make Me Bio
Krem pod oczy MARAKUJA Make Me Bio
39,90 zł 34,90 zł
szt.

MASŁO ORZECHOWE 100% orzechów ziemnych bez konserwantów 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 13,50 zł 13.50
ilość szt.
Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

Pasta Orzechowa 500g

100% orzechów ziemnych

bez konserwantów, bez oleju palmowego, bez zbędnej chemii

 

Pasta jest zrobiona w 100% z orzechów ziemnych. Można do niej dać rozmaite dodatki:

- dowolny dobrej jakości olej aby postać była bardziej płynna lub

- zdrowy odpowiednik cukru (ksylitoll, erytrytol), aby zjeść na słodko lub

- sól, aby sporządzić danie na słono, np. omlet z masłem orzechowym, kanapka, dodatek do sałatki itp.

Pasta/masło jest bardzo syte i bardzo odżywcze, dzięki czemu daj dużo energii i uczuccie sytości.

 

Opis

PASTA ORZECHOWA 100% NATURALNA

Klasyk i obowiązkowy składnik amerykańskiego śniadania. Popularnością dorównuje nawet płatkom kukurydzianym i ziarnom popcornu. Trudno wyobrazić sobie bez niego kanapki dla dzieci i kruche ciasteczka. Pasta orzechowa, zwana do niedawna także masłem orzechowym, coraz częściej gości także na polskich stołach. Z czym, jak, i dlaczego warto ją jeść?  

Spór o orzech

Pasta orzechowa to tak naprawdę rozdrobnione orzeszki ziemne - czyli nasiona orzachy podziemnej - o konsystencji gęstego kremu. Choć produkt ten nie wydaje się być zbyt odkrywczy - ot zmielone fistaszki - to wynalazł go amerykański lekarz John Harvey Kellogg w XIX wieku. Niektóre źródła podają, że na pomysł ucierania pasty z prażonych orzechów wpadli wcześniej Aztekowie, już w XII wieku. Według innych doniesień, twórcą tego przysmaku miał być botanik George Washington Carver, twórca aż 300 produktów z orzechów. Bez względu na to, czyje tak naprawdę jest to odkrycie, pewne jest, że odmieniło ono sposób przygotowywania śniadań w większości amerykańskich domów. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych pokochali pastę z fistaszków tak bardzo, że postanowili nawet obchodzić Narodowy Dzień Masła Orzechowego. 

Smooth or crunchy? 

Pastę orzechową można podzielić na gładką - czyli smooth - oraz chrupką, z kawałkami orzechów - czyli crunchy. Bez względu na konsystencję powinna być jednoskładnikowa - pozbawiona soli, cukru, uwodornionych olejów roślinnych i innych sztucznych dodatków. Dobrej jakości pasta rozwarstwia się. Oznacza to, że na jej powierzchni wytrąca się naturalny olej z orzechów, który wymaga wymieszania przed spożyciem. 

Przez żołądek do… mózgu! 

Pasta fistaszkowa to produkt z jednej strony uwielbiany, a z drugiej krytykowany za wysoką kaloryczność i przereklamowane walory prozdrowotne. Tak naprawdę każdy wyrób, którego podstawą są orzechy musi być kaloryczny, ponieważ same orzechy dostarczają sporo kilokalorii. Nie warto się tym jednak przejmować - pasta orzechowa, jedzona w rozsądnych ilościach, nie jest zagrożeniem dla sylwetki. Wręcz przeciwnie, dostarcza bardzo dużo białka, błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu, a także witamin z grupy B, A i E. Według badaczy orzechy nie tylko wpływają pozytywnie na figurę - chociażby dzięki niwelowaniu apetytu i budowaniu masy mięśniowej - ale także stanowią paliwo dla najważniejszego z ludzkich organów - mózgu.   

Palce lizać!

Miłośnicy pasty orzechowej dodają ją do niemal wszystkiego - od pieczywa, owsianek i gofrów, przez naleśniki, ciasta i ciasteczka, aż po wytrawne potrawy kuchni orientalnej. Przeciwnicy z kolei najczęściej nie mogą przekonać się do tego przysmaku, ponieważ nie mają pojęcia z czym je jeść. Na początek warto dać szansę zwykłej kanapce - podana z warstwą masła orzechowego i słodką konfiturą lub bananami będzie smakować doskonale! 

Składniki

100% Orzechy arachidowe prażone

100% naturalne
BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO
BEZ DODATKU SOLI I CUKRU

ZALETY WPROWADZENIA MASŁA ORZECHOWEGO DO CODZIENNEJ DIETY:

- Może stanowić alternatywę dla osób, które nie lubią spożywać orzechów w innej postaci. Masło orzechowe może być dobrym sposobem na to, by przemycić orzechy do jadłospisu. Zdarzają się osoby, które nie mogą przekonać się do jedzenia orzechów w całości natomiast lubią masło orzechowe. W takiej sytuacji masło orzechowe będzie dobrym sposobem na to, by nie rezygnować z cennych składników znajdujących się w orzechach.

- Może dodawać odpowiednią konsystencję. Masło orzechowe może dawać potrawom kremową konsystencję. Można to wykorzystać w gotowaniu owsianek lub dodawać do sosów.

- Dobry zamiennik masła czekoladowego dla dzieci. Masło orzechowe może być również alternatywą dla dzieci, które dotąd smarowały kanapki masłem czekoladowym z dodatkiem, m.in. oleju palmowego, cukru. Masło orzechowe o sprawdzonym składzie będzie dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do zmiany nawyków żywieniowych w sposób dla nich przyjemny.

- Dodatkowe kalorie dla niejadka. W związku z tym, że masło orzechowe jest kalorycznym produktem, może stanowić łatwe uzupełnienie kaloryczne w przypadku osób, które nie mają apetytu lub które chciałyby przytyć.

- Sportowcy cenią sobie masła orzechowe za to, że są one źródłem białka, w tym argininy, czyli aminokwasu, który stanowi ważny budulec mięśni, a także korzystnie wpływa na wytrzymałość fizyczną.

 

 

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 1 miesiąca.

Dodatkowa informacja

Olej z orzechów na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

 

Wartość odżywcza produktu

                                                              W 100 g                       W porcji 25 g                  %RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2403 kJ / 581 kcal

600 kJ / 145 kcal

7%

Tłuszcz
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

46 g
6,1 g

11,5 g
1,5 g

16%
7%

Węglowodany
- w tym cukry

12 g
6,4 g

3 g
1,6 g

1%
2%

Białko

17 g

4,2 g

8%

Sól**

0,04 g

0,01 g

< 1%

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl