
LEN ZŁOTY BIO 400g Siemię Lniane Bio Planet
towar niedostępny





Opis
Ekologiczny Len Złoty 400g Bio Planet
SKŁADNIKI
ekologiczny len złoty 100 %.
OPIS
Ekologiczne nasiona lnu znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni. Len złoty polecamy mielić i używać jako posypkę do wszelkiego rodzaju dań ciepłych, sałatek, musli, zup oraz jako składnik chleba i ciast.
*W siemieniu lnianym znajdziemy:
- błonnik stanowiący ponad jedną czwartą masy nasion lnu, w tym również błonnik rozpuszczalny w wodzie - działa korzystnie na florę bakteryjną jelit, a do tego obniża cholesterol;
- lignany - wykazują działanie przeciwnowotworowe i działają osłonowo na wątrobę;
- lignina SDG - wzmaga przyrost masy kostnej i ma korzystne działanie na gospodarkę hormonalną kobiet;
- kwasy tłuszczowe omega-3 - stanowią nawet 60 proc. składu tłuszczów obecnych w siemieniu lnianym, dzięki czemu siemię jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych tych kwasów; regularnie dostarczane do organizmu kwasy omega-3 sprzyjają obniżaniu poziomu trójglicerydów;
- substancje śluzowe - są obecne w nasionach lnu i zmielonym siemieniu lnianym, uwidaczniają się po dodaniu wody i nadają mieszance charakterystyczną, lepką konsystencję; śluzy roślinne pozytywnie wpływają na układ pokarmowy;
- sterole roślinne - związki chroniące przed wolnymi rodnikami;
- aminokwasy (m.in. lizyna, leucyna, tryptofan, fenyloalanina);
- minerały takie jak magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i selen;
- witaminy, w tym kwas foliowy, witamina C, witamina E, witamina K, niacyna (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).
*Uwaga - są to wartości uogólnione (źródło: Medonet). Produkt nie jest standaryzowany. Jest to naturalne ekologiczne ziarno.
Propozycja spożycia:
Zmielone siemię lniane bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik zastępujący w kuchni jajka, które są konieczne do zrobienia ciasta, kotlecików, czy pulpetów. Wystarczy tylko wcześniej zmielić siemię lniane, a następnie wymieszać jedną łyżkę proszku lnianego z trzema łyżkami wody. Takie zastosowanie przypadnie do gustu szczególnie weganom oraz wegetarianom, którzy nie stosują jajek, które są produktem odzwierzęcym. Nie dość, że taka potrawa będzie smaczna, to jeszcze obfitować będzie w cenne składniki odżywcze. Sproszkowane siemię warto dodawać też do jogurtów, kefirów czy owsianek.
Przepis na kisiel z siemienia:
dwie lub trzy łyżki ziaren lnu zalać szklanką przegotowanej ciepłej wody, a następnie odstawić na minimum godzinę. Potem kisiel odcedzić i jeść 2–3 razy dziennie. Innym sposobem jest spożywanie kisielu z całymi ziarenkami i dodatkiem miodu.
Jak pić siemię lniane?
Siemię lniane można dodać do jadłospisu nie tylko jako dodatek do jedzenia. Aby wypić siemię lniane, nasiona należy najpierw zmielić w młynku do kawy.
Taki proszek można dodawać do koktajli warzywnych lub owocowych, by wzbogacać je w dodatkowe porcje witamin i minerałów. Alternatywnym sposobem na picie siemienia lnianego jest przygotowanie prostego napoju na bazie nasion lnu z dodatkiem wody.
Zmielone ziarenka siemienia należy zalać 1/2 szklanki ciepłej wody (niektóre przepisy sugerują użycie wrzącej wody), a następnie odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu ziarna napęcznieją, a napar stanie się kleisty. Oznacza to, że jest gotowy do spożycia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2056 kJ/498 kcal
Tłuszcz - 37 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,7 g
Węglowodany - 4,2 g
w tym cukry - 1,7 g
Błonnik - 26 g
Białko - 24 g
Sól - 0,11 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.