Producenci
Promocje
Sok z kurkumą z cytryną  Zielona Tłocznia
Sok z kurkumą z cytryną Zielona Tłocznia
15,90 zł 12,90 zł
szt.
Good Night Serum na noc z Argileriną Anti-Age Colway
Good Night Serum na noc z Argileriną Anti-Age Colway
249,00 zł 169,90 zł
szt.
KONJAC Noodles Ekologiczny Makaron Tylko 9 kcal!
KONJAC Noodles Ekologiczny Makaron Tylko 9 kcal!
10,90 zł 8,90 zł
szt.
KONJAC Rice Ekologiczny Makaron Tylko 9 kcal!
KONJAC Rice Ekologiczny Makaron Tylko 9 kcal!
10,90 zł 8,90 zł
szt.
Peeling Kolagenowy do ciała Body Scrub Colway
Peeling Kolagenowy do ciała Body Scrub Colway
129,00 zł 89,90 zł
szt.
Makaron Konjac NOODLE THAI tylko 9 kcal!
Makaron Konjac NOODLE THAI tylko 9 kcal!
10,90 zł 8,90 zł
szt.
Prodige des Oceanes Zestaw Thalgo  Anti-Age
Prodige des Oceanes Zestaw Thalgo Anti-Age
949,00 zł 799,00 zł
szt.
PŁYN LUGOLA 5% 100 ml JOD Biomus
PŁYN LUGOLA 5% 100 ml JOD Biomus
49,90 zł 44,90 zł
szt.
Naturalny KREM POD OCZY z ekstraktem z kawy BioetiQ
Naturalny KREM POD OCZY z ekstraktem z kawy BioetiQ
47,00 zł 37,90 zł
szt.
PŁYN LUGOLA 5% 250 ml JOD Biomus
PŁYN LUGOLA 5% 250 ml JOD Biomus
99,00 zł 79,90 zł
szt.

KUTIA Polska na wigilię 500g Pszenica Łuskana obrobiona

Dostępność: brak towaru
Cena: 4,90 zł 4.90
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

KUTIA POLSKA 500 g

Pszenica obrobiona, łuskana idealna na polski stół wigilijny

 

Kutia to potrawa wywodząca się z dawnej kuchni kresowej. Na tradycyjnym stole wigilijnym komponuje się jako jedna z 12-stu dań. Pełna słodkości i bakalii, tradycyjnie podawana z obtłuczoną pszenicą. 

 

Przepis na pyszną kutię:

Składniki: 

    •  150 g pszenicy na kutię
    •  150 g maku
    •  80 g cukru pudru
    •  200 g rodzynek, polecamy Thomson
    •  Rum do moczenia rodzynek lub Amaretto
    •  150 g migdałów, pokroić w słupki
    •  50 g orzechów włoskich
    •  4 stołowe łyżki miodu
    •  bakalie typu morele, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.
    •  laska wanilii dla aromatu 

Sposób przyrządzenia:

Mak umieszczamy w garnku, zalewamy gorącym mlekiem lub wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut. Sito wykładamy czystą ściereczką i odcedzamy na nią mak, a następnie studzimy. Gdy mak przestygnie odciskamy go z nadmiaru wody. Należy to zrobić bardzo dokładnie. Mak mielimy 2-3 razy w maszynce z drobnym sitem.
 
Kutię zalewamy wrzącą wodą ok 2 cm ponad i gotujemy ok 40 minut w lekko osolonej wodzie. Jeśli bakalie typu morele, rodzynki są obeschnięte, wówczas zalewamy je ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Można je moczyć bakalie w alkoholu, np. w rumie lub amaretto.
 
Na koniec pozostaje połączenie wszystkich składników. Do maku dodajemy posiekane bakalie, miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy kutię i masło, ponownie dokładnie mieszamy.

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl