Producenci
Promocje
Olejek Eteryczny TYMIANEK 10ml Optima
Olejek Eteryczny TYMIANEK 10ml Optima

16,90 zł

Cena regularna: 20,90 zł

szt.
COLAMID - witaminy D3+K2+WAPŃ+FOSFOR Colway
COLAMID - witaminy D3+K2+WAPŃ+FOSFOR Colway

89,00 zł

Cena regularna: 169,00 zł

szt.
KETO Krem z Nerkowców na słodko 500g Cambio
KETO Krem z Nerkowców na słodko 500g Cambio

44,90 zł

Cena regularna: 49,90 zł

szt.
KWAS L-ASKORBINOWY 1kg Witamina C w proszku Targroch
KWAS L-ASKORBINOWY 1kg Witamina C w proszku Targroch

34,90 zł

Cena regularna: 37,90 zł

szt.
Exkluzywny żel do mycia ciala dla mężczyzn bez SLS Colway
Exkluzywny żel do mycia ciala dla mężczyzn bez SLS Colway

49,00 zł

Cena regularna: 59,00 zł

szt.
Olej MCT goMCT Oil 3000 C8 + C10 w kapsułkach
Olej MCT goMCT Oil 3000 C8 + C10 w kapsułkach

69,00 zł

Cena regularna: 79,00 zł

szt.
HYDROLAT MIĘTOWY do twarzy i ciała Maroko
HYDROLAT MIĘTOWY do twarzy i ciała Maroko

9,90 zł

Cena regularna: 15,99 zł

szt.
IODICA Bioaktywny Naturalny Jod 300ml
IODICA Bioaktywny Naturalny Jod 300ml

84,90 zł

Cena regularna: 89,90 zł

szt.

KUTIA Polska na wigilię 500g Pszenica Łuskana obrobiona

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,90 zł

Cena regularna:

5.90
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Targroch

Opis

KUTIA POLSKA 500 g

Pszenica obrobiona, łuskana idealna na polski stół wigilijny

 

Kutia to potrawa wywodząca się z dawnej kuchni kresowej. Na tradycyjnym stole wigilijnym komponuje się jako jedna z 12-stu dań. Pełna słodkości i bakalii, tradycyjnie podawana z obtłuczoną pszenicą. 

 

Przepis na pyszną kutię:

Składniki: 

    •  150 g pszenicy na kutię
    •  150 g maku
    •  80 g cukru pudru
    •  200 g rodzynek, polecamy Thomson
    •  Rum do moczenia rodzynek lub Amaretto
    •  150 g migdałów, pokroić w słupki
    •  50 g orzechów włoskich
    •  4 stołowe łyżki miodu
    •  bakalie typu morele, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.
    •  laska wanilii dla aromatu 

Sposób przyrządzenia:

Mak umieszczamy w garnku, zalewamy gorącym mlekiem lub wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut. Sito wykładamy czystą ściereczką i odcedzamy na nią mak, a następnie studzimy. Gdy mak przestygnie odciskamy go z nadmiaru wody. Należy to zrobić bardzo dokładnie. Mak mielimy 2-3 razy w maszynce z drobnym sitem.
 
Kutię zalewamy wrzącą wodą ok 2 cm ponad i gotujemy ok 40 minut w lekko osolonej wodzie. Jeśli bakalie typu morele, rodzynki są obeschnięte, wówczas zalewamy je ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Można je moczyć bakalie w alkoholu, np. w rumie lub amaretto.
 
Na koniec pozostaje połączenie wszystkich składników. Do maku dodajemy posiekane bakalie, miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy kutię i masło, ponownie dokładnie mieszamy.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl