
ErgyStimyl - mocne wsparcie odporności Nutergia
towar niedostępny





Opis
Suplement diety
ErgyStimyl 60 kaps. Nutergia
Połączenie 3 grzybów jako mocne wsparcie odporności
ERGYSTIMYL to unikalne połączenie 3 grzybów (Reishi, Maitake i Shiitake) i beta-glukanów oczyszczonych ze ścian drożdży (Saccharomyces cerevisiae) o uzupełniającym się potencjale wzmacniania układu odpornościowego.
ERGYSTIMYL zawiera również propolis, witaminę C oraz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego pierwiastek - cynk.
ERGYSTIMYL polecamy w okresach obniżonej odporności, do stymulacji i treningu układu immunulogicznego oraz w przypadku pierwszych objawów infekcji - jako wsparcie leczenia górnych dróg oddechowych.
ERGYSTIMYLmoże być przydatny:
• do stymulacji i treningu układu odporności dzięki synergii beta-glukanów i grzybów.
• w przygotowaniach do okresu jesienno- zimowego.
• w przypadku pierwszych objawów lub kontaktu z osobą wykazującą objawy infekcji.
• jako wsparcie leczenia infekcji laryngologicznych, płucnych i grypy.
Witamina C i cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Sposób użycia:
Dorośli i dzieci powyżej 10. roku życia :
Dla wzmocnienia odporności: 2 kapsułki dziennie przez 1 miesiąc.
Przy objawach infekcji: 3 kapsułki dziennie przez 15 dni
Składniki:
Sproszkowane grzyby Reishi (Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.), Maitake (Grifola frondosa (Dicks.) Grey), Shiitake (Lentinula edodes (Berk.) Pegler), środki przeciwzbrylające: fosforan dwuwapniowy i roślinny stearynian magnezu; propolis, beta-glukany z drożdży (Saccharomyces cerevisiae) witamina C (kwas L-askorbinowy), glukonian cynku. Kapsułka: żelatyna z ryb.
Składniki pochodzące z UE i spoza UE. Bez barwników, bez konserwantów.
SKŁADNIKI AKTYWNE w 1 kapsułce w 3 kapsułkach RWS*
Beta- 1,3 / 1,6 glukany ogółem 50 mg 150 mg -
Reishi 40 mg 120 mg -
Maitake 40 mg 120 mg -
Shiitake 40 mg 120 mg -
Propolis 50 mg 150 mg -
Witamina C 20 mg 60 mg 75 %
Cynk 2 mg 6 mg 60 %
*Referencyjne Wartości Spożycia.
Grzyby i beta- glukany dla wzmocnienia odporności
Beta-glukany są od jakiegoś czasu intensywnie badane pod kątem ich właściwościach biologicznych:
przeciwcukrzycowych, przeciwcholesterolowych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, przeciwzakrzepowych, antyoksydacyjnych, a zwłaszcza immunostymulujących[2-5].
Jednak nie wszystkie beta-glukany mają takie same właściwości immunostymulujące, ponieważ ich struktury molekularne różnią się między sobą.
Najbardziej aktywne formy to beta-1,3-D-glukany, szczególnie lentinan w shiitake, oraz beta-1,3/1,6-glukany występujące w maitake i drożdżach [2-7]. Jednostki glukozy są związane ze sobą w konfiguracji 1,3 z rozgałęzieniem w 1,6; jest to cecha, która odróżnia je od beta-glukanów zbożowych.
Wiele badań wykazało, że podanie beta-glukanów aktywuje zarówno wrodzoną (fagocytoza przez makrofagi, itp.) jak i nabytą (cytokiny, produkcja przeciwciał, itp.) odpowiedź immunologiczną [7,8].
Beta-1,3 / 1,6-glukany wywierają działanie immunomodulujące poprzez wiązanie się ze specyficznymi receptorami na powierzchni komórek odpornościowych. Potwierdzono to pod koniec lat 80. XX w. : prace J. Czopa [9] doprowadziły do odkrycia specyficznego receptora dla β-1,3 i β-1,6-glukanów na powierzchni makrofagów, t.j. dektyny-1 [10-12]. Aktywowana przez wiązanie beta-glukanu, dektyna-1 uruchamia kaskadę sygnałową poprzez szlaki Syk i NF-κB. Beta-glukany indukują w ten sposób produkcję cytokin prozapalnych, takich jak interleukiny czy TNF-alfa.
Niektóre grzyby bogate w beta-glukany są od wieków znane ze swoich właściwości i opisane w azjatyckiej farmakopei. Ich sława stopniowo dociera także do krajów zachodnich, które z powodzeniem stosują produkty pszczele, w tym propolis, ceniony za działanie przeciwzapalne i przeciwinfekcyjne.
Grzyby i beta- glukany dla wzmocnienia odporności
Beta-glukany i wytrenowana odporność: nowatorska koncepcja
Przez długi czas sądzono, że tylko układ odporności nabytej ma zdolność zapamiętywania, co pozwala mu lepiej reagować na ponowny atak niepożądanego czynnika. Jednak ostatnie badania naukowe zwróciły uwagę na koncepcję «pamięci» odporności wrodzonej, zwanej odpornością wytrenowaną[13]. Komórki odporności wrodzonej (makrofagi i komórki NK) mogą zostać przeprogramowane po wielokrotnych atakach. Tak «wyćwiczone» komórki tworzą silniejszą i skuteczniejszą odpowiedź na nowy atak, ustanawiając w ten sposób «wrodzoną pamięć immunologiczną».
Zjawisko to może być stymulowane przez beta-glukany[14].
Wykazano[15], że po ekspozycji na betaglukany, wrodzone komórki odpornościowe indukują przeprogramowanie epigenetyczne (metylacja i acetylacja histonów), co prowadzi do aktywacji komórek, zwiększonej produkcji cytokin i zmiany w różnych funkcjach metabolicznych.
Grzyby jako źródło beta-glukanów: shiitake, reishi, maitake
Shiitake (Lentinus edodes), maitake (Grifola frondosa) i reishi (Ganoderma lucidum) są produktem spożywczym w Chinach i Japonii, ale są również wpisane do farmakopei azjatyckiej ze względu na zawartość beta-1,3/1,6-glukanów w ścianach komórkowych tych grzybów, co nadaje im właściwości lecznicze. Przeprowadzone badania potwierdziły, że ekstrakt z maitake zawierający beta-glukan grifolan może modulować odpowiedź immunologiczną (stymulacja aktywności makrofagów, limfocytów T, komórek NK i komórek dendrytycznych[16-18]). Lentinan z shiitake był badany w celu wykazania jego właściwości immunostymulacyjnych występujących dzięki pobudzeniu makrofagów, limfocytów T i komórek NK oraz produkcję interferonu[19-21].
Reishi jest również środkiem immunostymulującym: aktywuje fagocytozę makrofagów i produkcję cytokin TNF-α, interleukin i interferonu, a także produkcję tlenku azotu NO[22,23]. Może również zwiększać odporność jelitową poprzez wzrost IgA i alfa-defensyn, które mają szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustojowego[24].
Propolis
Propolis jest bogatą we flawonoidy żywicą produkowaną przez pszczoły, którą pokrywają wnętrze ula, aby uszczelnić konstrukcję i zapewnić jego jałowość. Powszechnie stosowany ze względu na swoje właściwości, propolis jest silnym środkiem przeciwinfekcyjnym, o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych [25-27]. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i immunomodulujące
Cynk i odporność
Związek pomiędzy spożyciem cynku w diecie a prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego został uznany przez EFSA [30]. Obecnie wpływ cynku na odporność jest dobrze poznany. Cynk odgrywa istotną rolę w naturalnych mechanizmach obronnych organizmu. Bierze udział w regulacji wewnątrzkomórkowych szlaków sygnałowych związanych z wrodzonymi i nabytymi procesami odpornościowymi [31]. Uczestniczy w aktywacji tymuliny, hormonu grasicy, który jest niezbędny do rozwoju, dojrzewania i różnicowania limfocytów T [32]. Cynk bierze również udział w modulowaniu odpowiedzi prozapalnej poprzez odziaływanie na czynnik transkrypcyjny NF-κB, a także w kontroli stresu oksydacyjnego i regulacji cytokin zapalnych[33]. Obecność cynku jest zatem ważna dla utrzymania prawidłowych funkcji układu odpornościowego.
Witamina C i odporność
Wysokie stężenie witaminy C w komórkach odpornościowych (limfocytach, monocytach, neutrofilach) świadczy o jej szczególnej roli w procesach odpowiedzi immunologicznej. Rzeczywiście, badania wykazały, że witamina C bierze udział w[34-36]: migracji neutrofilów (chemotaksja), fagocytozie, proliferacji limfocytów, aktywności przeciwciał. Jednocześnie, witamina C może chronić tkanki przed ich nadmiernym uszkodzeniem. Dzięki swojemu potencjałowi antyoksydacyjnemu neutralizuje wolne rodniki powstające podczas walki z niepożądanymi czynnikami. Ponadto, zwiększa apoptozę i usuwanie neutrofili przez makrofagi, sprzyjając w ten sposób ustępowaniu odpowiedzi zapalnej i zmniejszając uszkodzenie tkanek[35].