Producenci
Promocje
CBD/CBDa ok. 3% Susz Konopny 50g
CBD/CBDa ok. 3% Susz Konopny 50g
35,90 zł 19,90 zł
szt.
Krem pod oczy SKWALAN z KAWĄ i ŻEŃ-SZEŃ 30ml Maroko
Krem pod oczy SKWALAN z KAWĄ i ŻEŃ-SZEŃ 30ml Maroko
39,90 zł 34,90 zł
szt.
Deo roll Mineralny Piżmo Męski
Deo roll Mineralny Piżmo Męski
14,99 zł 12,99 zł
szt.
PATCHOULI Serum Miłości Paczuli Maroko
PATCHOULI Serum Miłości Paczuli Maroko
24,90 zł 21,90 zł
szt.
Wzmacniający Balsam z CERAMIDAMI 300ml Cafe Mimi
Wzmacniający Balsam z CERAMIDAMI 300ml Cafe Mimi
12,99 zł 9,99 zł
szt.
Good Night Serum na noc z Argileriną Colway
Good Night Serum na noc z Argileriną Colway
249,00 zł 169,90 zł
szt.
Płyn MICELARNY z Kolagenem i Algami Colway
Płyn MICELARNY z Kolagenem i Algami Colway
79,00 zł 49,90 zł
szt.
Balsam do włosów z Keratyną 300ml Cafe Mimi
Balsam do włosów z Keratyną 300ml Cafe Mimi
15,99 zł 9,99 zł
szt.

Ekologiczna KUTIA Polska pszenica na wigilię 400g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 6,90 zł 6.90
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Ekologiczna KUTIA POLSKA 500 g

Pszenica obrobiona, łuskana idealna na polski stół wigilijny

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005P
Kraj pochodzenia - Polska

 

Kutia to potrawa wywodząca się z dawnej kuchni kresowej. Na tradycyjnym stole wigilijnym komponuje się jako jedna z 12-stu dań. Pełna słodkości i bakalii, tradycyjnie podawana z obtłuczoną pszenicą. 

 

Przepis na pyszną kutię:

Składniki: 

    •  150 g pszenicy na kutię
    •  150 g maku
    •  80 g cukru pudru
    •  200 g rodzynek, polecamy Thomson
    •  Rum do moczenia rodzynek lub Amaretto
    •  150 g migdałów, pokroić w słupki
    •  50 g orzechów włoskich
    •  4 stołowe łyżki miodu
    •  bakalie typu morele, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.
    •  laska wanilii dla aromatu 

Sposób przyrządzenia:

Mak umieszczamy w garnku, zalewamy gorącym mlekiem lub wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut. Sito wykładamy czystą ściereczką i odcedzamy na nią mak, a następnie studzimy. Gdy mak przestygnie odciskamy go z nadmiaru wody. Należy to zrobić bardzo dokładnie. Mak mielimy 2-3 razy w maszynce z drobnym sitem.
 
Pszenicę dobrze wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia Kutię zalewamy wrzącą wodą ok 2 cm ponad i gotujemy ok 40 minut w lekko osolonej wodzie. Jeśli bakalie typu morele, rodzynki są obeschnięte, wówczas zalewamy je ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Można je moczyć bakalie w alkoholu, np. w rumie lub amaretto.
 
Na koniec pozostaje połączenie wszystkich składników. Do maku dodajemy posiekane bakalie, miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy kutię i masło, ponownie dokładnie mieszamy.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl